Kurczak faszerowany mięsem
Kategoria: drób    Liczba porcji: 8    Czas przygotowania: 1 min.    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Umyć i osuszyć kurczaka.

Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto na 1 łyżce oliwy.
Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na 1 łyżce oliwy.
Wątróbkę usmażyć na 1 łyżce oliwy, a następnie rozetrzeć widelcem na miazgę.
Jajko rozdzielić na żółtko i białko. Białko ubić na pianę.

Wymieszać mielone mięso, usmażoną cebulę, pieczarki, wątróbkę, natkę pietruszki, żółtko, bułkę tartą, 2 łyżki masła, pianę z białka. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem.
Nadziać farszem kurczaka. Spiąć szpilkami do mięsa lub zszyć kurczaka tak by farsz nie wypadał w czasie pieczenia.
Kurczaka natrzeć pastą zrobioną z 1 łyżki oliwy, papryki mielonej, curry, majeranku, pieprzu, Ziarenek smaku.
W brytfankę wlać pozostałą oliwę i dodać 2 łyżki masła. Ułożyć na tłuszczu kurczaka. Podlać 2 szklankami wody.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 45-60 minut.
W czasie pieczenia polewać sosem od pieczenia. Kurczak ma być miękki i rumiany.
Sos odparuje w czasie pieczenia do 1 szklanki.

Wyjąć szpilki którymi kurczak był spięty (lub usunąć nici jeśli był zszyty).
Pociąć na porcje, tak by na każdym kawałku kurczaka była porcja farszu.
Uwagi:
Pieczony kurczak z farszem z mięsa i pieczarek . Dzieci wolą farsz od kurczaka .

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.