Kura w warzywach 35 min
Kategoria: drób    

Składniki:
Przepis:
Sprawioną kurę posolić na godzinę przed obróbką termiczną, potem pokroić na kawałki, oprószyć mąką i obrumienić w szybkowarze na rozgrzanym tłuszczu. Zalać wodą, tak by pokryła kurę, zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wrzucić oczyszczone i pokrojone w paseczki warzywa z włoszczyzny oraz pokrojone w plasterki grzyby, a także podrumienioną cebulę (można też podrumienić ją razem z kurą w szybkowarze). Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Zaraz po ponownym otworzeniu szybkowaru wrzucić zrobioną w tym czasie białą zasmażkę z masła i mąki, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać potrawę z kaszą, ryżem lub kładzionymi kluskami.
 

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.