Kulki mięsne z kapustą
Kategoria: wieprzowina    

Składniki:
Przepis:
Kapustę pokrajać w 2 cm paski; pekińską wypłukać, osączyć; włoską wsypać na wrzącą wodę, trzymać 30 sek na średnim ogniu, odcedzić, wypłukać pod zimną wodą, pozostawić w cedzaku. Przezroczysty makaron zalać gorącą wodą na 10-15 min. osączyę, pociąę na 30 cm kawałki. Nitki gotowaę 5 min odcedzię, przepłukaę, osączyę. Miźso wymieszaę z cebulą dymką, imbirem, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki glutasoli lub substytutu, pieprzem i mąką ziemniaczaną rozprowadzoną wodą i łyżką sosu sojowego, mieszaę w jedną stronę aż powstanie jednolita lepka masa. Dodać łyżkę sosu sojowego, mieszać do połączenia. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Płaski, szeroki garnek postawić na gazie. Wlać 4 szklanki wrzącej wody, dodać kapustę, doprowadzić do zagotowania. Kłaśę kulki pojedynczo w gotującą siź kapustź, doprowadzię do zagotowania. Wlaę wódkź. Dodaę makaron przezroczysty nitki lub wermiszel, gotowaę 15 min na małym ogniu. Przyprawię solą do smaku, 1/2 łyżeczki glutasoli lub wybraną przyprawą, gotowaę 2 min. Posypać szczypiorkiem. Podawać na gorąco w zupie. Proporcje: dla 4 osób - z ryżem jako danie główne
 

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.