Kulki mięsne w słodko kwaśnym sosie
Kategoria: wieprzowina    

Składniki:
Przepis:
Mięso i słoninę wyrabiać ze składnikami przypraw przez 2-3 min, wstawić do lodówki na 2-3 godz. Można pozostawić na noc. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące ziemniaczanej, ułożyć na tacy. 4 szklanki oleju rozgrzać w garnku na dużym ogniu sprawdzić temperaturę. Ostrożnie wsypać połowę kulek w gorący olej, smażyć na jasnozłoty kolor, przełożyć do cedzaka. Smażyć pozostałe kulki. Metalowym sitkiem usunąć zanieczyszczenia z powierzchni oleju, olej rozgrzać, sprawdzić temperaturę, włożyć pozostałe kulki mięsa, smażyć na złoty kolor, przelać z olejem do cedzaka ustawionego na rondlu. Składniki sosu wymieszać. Na gorącą patelnię wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać na dużym ogniu, dodać czosnek; mieszając smażyć 10 s., wlać wódkę i sos, mieszając doprowadzić do zagotowania, dodać olej sezamowy, zamieszać. Kulki wsypać do salaterki, polać gorącym sosem. Podawać na gorąco lub ciepło. Proporcje: dla 4 osób - z ryżem i warzywami lub na 10-12 porcji, kiedy podajemy inne potrawy
 

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.