Kotlety z kurczaka z pieczarkami
Kategoria: drób    

Składniki:
Przepis:
Pieczarki obrać i opłukać. Następnie pokroić w drobne plasterki. Podobnie posiekać obraną cebulę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pieczarki, po około 4-5 minutach dodać cebulkę i razem smażyć do zarumienienia (aż woda z pieczarek wyparuje).

Piersi z kurczaka opłukać, a następnie ubić na kotlety. Doprawić lekko posypując solą i pieprzem. Do jednego płytkiego talerza wbić jajko i utrzepać. Dosypać szczyptę przyprawy do kurczaka i wymieszać z jajkiem. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Umaczać kolejno filety w jajku, a następnie w bułce. Czynność można powtórzyć. Smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Gdy kotlety usmażą się z jednej strony obracamy i dodajemy pieczarki. Smażymy na niewielkim ogniu wszystko razem. Chwilkę przed zdjęciem z patelni kładziemy na kotlety ser żółty i pozostawiamy aż się stopi. Kotlety można podawać z ryżem lub ziemniakami i surówką.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.