Kotlety siekane z brojlera
Kategoria: drób    

Składniki:
Przepis:
Udka brojlera umyć, osuszyć. Mięso pokrajać i zemleć dwukrotnie w maszynce. Do masy mięsnej dodać rozkruszone i przesiane przez sitko zioła i białka, wyrobić dokładnie drewnianą łyżką lub robotem z przystawką w kształcie litery S. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rękami zwilżonymi wodą przygotować owalne wałki, z których na wilgotnej desce formować wydłużone cienkie kotlety. Smażyć je, wkładając na patelnię powleczoną tworzywem typu teflon, posmarowaną oliwą lub olejem i rozgrzaną, Rumienić kotlety po obu stronach. Usmażone lekko skropić wodą, przykryć i wstawić na kilkanaście minut do piekarnika, żeby "doszły". Podawaę z dodatkiem ziemniaków purée (1-11/2 łyżki na porcjź), szpinaku, marchewki z groszkiem, kalafiora czy brokułów lub kalarepki. Kotlety można takie podawaę na zimno z dodatkiem sosów i sałatek.
 

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.