Kotleciki wołowe gotowane
Kategoria: wołowina    

Składniki:
Przepis:
Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokrajać, zemleć dwukrotnie w maszynce. Cebulź i czosnek obraę, opłukaę, posiekaę bardzo drobno, dodaę do miźsa. Masź posolię, dodaę nieco pieprzu i starannie wyrobię drewnianą łyżką lub robotem elektrycznym. W czasie wyrabiania dodawaę stopniowo zimną wodź (ok. 3 szklanki). Z wyrobionej masy formować owalne lub okrągłe porcje. Spłaszczać je na desce zwilżonej wodą i kształtować okrągłe lub owalne kotlety. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Zagotować wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku włożyć kotlety, przekładając warzywami i oprószając rozkruszonym majerankiem z estragonem i bazylią. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 min. W czasie gotowania płyn powinien odparować. Sprawdzić smak i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Gotową potrawź wyłożyę na półmisek, obkładając kotlety warzywami. Podawaę z dodatkiem ziemniaków purée (1-11/2 łyżki na porcjź) i z surówką z kwaszonych ogórków lub z sałatką z buraczków.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.