Konfitury z arbuza
Kategoria: przetwory    

Składniki:
Przepis:
Arbuzy umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki i wyciąć z nich różowy miąższ.
Z białego miąższu, tuż przy skórce, wydrą­żyć okrągłą łyżeczką 1 kg kulek.

Do szerokiego rondla z grubym dnem włożyć arbuzowe kulki i wsypać cukier. Ron­del przykryć lnianą ściereczką i odstawić do lodówki na 2 godz. Następnie zawar­tość rondla wymieszać i dodać wanilię. Smażyć na małym ogniu, mieszając, aż ar­buz stanie się szklisty.

Gorące konfitury kłaść do wyprażonych słoików twist i za­kręcać. Pozostawić do wystudzenia do góry dnem. Osączone z syropu kawałki arbuza można dodawać do ciasta jako cykatę.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.