Kolorowe szaszłyki
Kategoria: przekąski    

Składniki:
Przepis:
W rondelku zagotować niepełną szklankę wody z dodatkiem cytryny, tymianku, ziela angielskiego i drobno posiekanego czosnku. Wlać oliwę, wymieszać, zdjąć z ognia.

Pieczarki umyć, osączyć, przełożyć do salaterki i zalać gorącą marynatą. Przykryć i na kilka godzin odstawić w chłodne miejsce.

Boczek pokroić najpierw w cienkie plasterki, a potem w paski.
Cebule pokroić w ósemki, a następnie oddzielić poszczególne warstwy. Banany pokroić w dość grube plastry.
Oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę pokroić w szerokie paski, a następnie kawałki (wcześniej można paprykę podpiec w piekarniku i obrać ze skórki).
Na szpikulce lub bambusowe pałeczki szaszłykowe nadziewać na przemian: pieczarki, paski boczku, płatki cebuli, znów pieczarki, plasterki banana, paprykę i pieczarki.

Każdą porcję oprószyć solą, pieprzem i zmieloną gałką muszkatołową, usmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym na dużej patelni sklarowanym maśle lub upiec na blasze (wówczas szaszłyki należy skropić kilka razy stopionym masłem i kilka razy podczas pieczenia szaszłyki obrócić). Podawać jako gorącą przekąskę.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.