Knedel ziemniaczany z grzankami
Kategoria: inne    Liczba porcji: 4    Czas przygotowania: 45 min.    

Składniki:
Przepis:
Ziemniaki utłuc na gładkie puree. Zagnieść ciasto (jak na kopytka) z ziemniaków, jajka, szczypty soli i takiej ilości mąki by ciasto było zwarte ale nie twarde. Chleb tostowy pokroić w kostkę i usmażyć na oleju rumiane grzanki. Zdjąć z patelni na papierowy ręcznik kuchenny by odsączyły się z tłuszczu. Ciasto ziemniaczane rozłożyć na wysypanym mąka blacie kuchennym (stolnicy) na kształt prostokąta o grubości 2 cm. Na ciasto wyłożyć grzanki z chleba. Zwinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Lnianą serwetkę wysmarować olejem. Zawinąć w nią roladę ziemniaczaną. Gotować w osolonym wrzątku przez 20-30 minut od ponownego zagotowania po włożeniu knedla do wrzątku. Wyjąć. Zostawić by dobrze odciekła. Odwinąć. Pokroić w grube plastry.
Jeśli jest przygotowana wcześniej to pozostawić w serwecie i podgrzewać tak zawiniętą na parze bezpośrednio przed podaniem.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.