Klops z drobiu gotowany w papryce
Kategoria: drób    

Składniki:
Przepis:
Udka umyć osuszyć. Mięso odkrajać od kości i zemleć w maszynce do mięsa. Połowę cebuli obrać, opłukać, utrzeć na tarce z dużymi otworami posolić, podgrzewać mieszając do czasu, aż zacznie lekko żółknąć. Dodać do masy mięsnej, dodając jednocześnie białka i koperek z pietruszką. Doskonale wyrobić drewnianą łyżką lub robotem elektrycznym z przystawką w kształcie litery S. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować wałek na desce zwilżonej wodą, owinąć gazą, obwiązać nitką bawełnianą tak jak baleron. Paprykę umyć, każdy strąk przekrajać, oczyścić z nasion, usunąć szypułki. Oczyszczoną paprykę pokrajać w makaronik. Resztę cebuli obrać, opłukać, pokrajać w piórka, wymieszać z papryką, dodać pokrajany czosnek. Mięso włożyć do rondla z wrzącą wodą, osolić, dodać paprykę z cebulą i nieco ostrej papryki. Gotować pod przykryciem przez ok. 30 min. Ugotowany klops wyjąć z rondla, zdjąć gazę. Klops pokrajać w poprzek na porcje. Ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć ugotowaną papryką z cebulą, posypać posiekaną zieleniną i lekko oprószyć ostrą papryką. Podawać z dodatkiem ziemniaków purée (1 - 1/2 łyżki na porcjź) i z kalafiorem lub brokułami gotowanymi.
 

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.