Kapuśniak z kwaszonej kapusty
Kategoria: zupy    

Składniki:
Przepis:
Mięso zalać 1/2 l zimnej wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i ugotować do miękkości, po czym wyjąć i pokrajać na kawałki. Wywar przecedzić.
Kapustę odcisnąć z soku (sok zachować) i pokrajać na krótsze kawałki. Włożyć do rondla, podlać niewielką ilością wywaru mięsnego i dusić do miękkości.

Włoszczyznę obrać, pokrajać w cienki makaronik, dodać posiekane cebule, przesmażyć na margarynie, włożyć do garnka z duszącą się kapustą i gotować razem jeszcze 15 min.
Wywar mięsny zagotować, dodać miękką kapustę i jeszcze chwilę pogotować razem.
Dodać pastę pomidorową, roztarte ząbki czosnku, przyprawić surowym sokiem kapuścianym, solą i posiekaną zieleniną. Przed podaniem podprawić zasmażką z topionej słoniny i mąki. Podawać z kulebiakiem.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.