Kapuśniak po francusku 45 min
Kategoria: zupy    

Składniki:
Przepis:
Wieprzowinę wymoczyć w zimnej wodzie w celu usunięcia nadmiaru soli. Bób wyłuskać, marchew oskrobać, rzepkę i kartofle obrać, wszystko umyć, pokroić w dość duże kawałki, kapustę poszatkować. Włożyć do szybkowaru, zalać wodą, dodać pieprz, goździki, czosnek, przyprawę do zup, podroby gęsie i mięso. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 45 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, mięso wyjąć, pokroić na porcje lub mniejsze kawałki i z powrotem włożyć do zupy; to samo zrobić z mięsem obranym z podró5ek gęsich. Sprawdzić smak i ewentualnie dosolić, dodać majeranku i bazylii. Zupa powinna być gęsta; jeśli jest za rzadka - wrzucić kilka kawałków pokrojonej w kostkę czerstwej bułki, wymieszać i pogotować 2-3 minuty. Zupa ta może stanowić danie jednogarnkowe na obiad lub kolację.
 

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.