Kaczka w piwie
Kategoria: drób    

Składniki:
Przepis:
Oczyszczoną kaczkę włożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 min, zebrać szumowiny, dodać 1/2 łyżeczki soli, wódkę, cebulę dymkę, imbir i pieprz, zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień, dusić na małym ogniu 1 godz. Wyjąć kaczkę, wystudzić, pokrajać w małe kawałki, włożyć do żaroodpornej miski. Zebrać tłuszcz z wywaru, usunąć imbir i cebulę. Odmierzyć szklankę wywaru i wlać do miski z kawałkami kaczki, przyprawić 1/2 łyżeczki soli i glutasoli lub substytutem, wlać piwo, przykryć. Gotować na parze na dużym ogniu 1 1/2 godz. Podawać potrawę na gorąco.
Proporcje: dla 4 osób - jako danie główne, z ryżem lub makaronem
 

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.