Kaczka lub kurczak w sosie orzechowym
Kategoria: drób    

Składniki:
Przepis:
1. Cebulę, pieprz i kurkumę smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor, przełożyć łyżka cedzakową na talerz.
2. Dodać resztę masła, smażyć kaczkę aż będzie zrumieniona.
3. Kaczkę posypać mąką; dodać orzechy i smażyć przez 5 min. Wlać rosół lub wodę z rozpuszczoną kostką rosołową, soki z porzeczek, cytryny lub rabarbaru, doprawić solą, cukrem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, kilkakrotnie mieszając.
4. Pokrajać wzdłuż bakłażan (kabaczek) na 6 części, posolić, odstawić na 45 min., opłukać w zimnej wodzie, odcedzić, osuszyć.
5. Smażyć na gorącym oleju do zrumienienia.
6. Usmażony bakłażan położyć na kaczce i dusić pod przykryciem, aż potrawa będzie miękka i wytworzy się gęsty sos.
7. Doprawić imbirem, ostrożnie zamieszać i dusić jeszcze przez 5 min.
8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą.
Proporcje dla 2-3 osób
 

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.