Jajka na twardo w sosie pomidorowym
Kategoria: potrawy z jaj    Liczba porcji: 2    Czas przygotowania: 15 min.    Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Przepis:
Jajka ugotować na twardo. W tym czasie kiedy jajka się gotują roztopić w rondelku masło. Wsypać mąkę i wymieszać ją. Powoli wlewać chłodny bulion. Dodać przecier pomidorowy i śmietankę. Dobrze rozmieszać by sos był gładki. Doprawić do smaku.
Obrać jajka ze skorupek, przekroić na połówki. Podawać w sosie (po 3 połówki na osobę) z ziemniakami i surówką.
Uwagi:
Proste, tanie, szybkie, smaczne. Jeśli sytuacja nas zmusza do zrobienia szybkiego ( lub taniego obiadu ) to jajka we wszelkiego rodzaju sosach są akurat. Wedle upodobania można robić sos : musztardowy, chrzanowy, koperkowy, grzybowy .

Bulion w przepisie to wywaru z warzyw, lub wody + ? kostki bulionu drobiowego czy warzywnego Knorra.
Przyprawy do smaku można dodać np. oregano czy zioła prowansalskie lub zostawić sos bez dodatku ziół.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.