Jagnięce mięso w occie
Kategoria: potrawy mięsne    

Składniki:
Przepis:
Miźso obraę z tłuszczu i błonki, pokrajaę w poprzek włókien w 1/4 cm plasterki. Wymieszaę z przyprawami, odstawię w chłodne miejsce na 30 minut. Połączyę składniki sosu octowego, odstawić. Szczypior pokrajać w 2-3 cm kawałki. Dwie szklanki oleju wlać do rondla, mocno rozgrzać na dużym ogniu, sprawdzić temperaturę. Włożyć mięso, mocno zamieszać, trzymać na ogniu aż plasterki mięsa odkleją się, przelać olej z mięsem do cedzaka ustawionego na garnku. Olej, w którym smażono mięso, wlać na gorącą patelnię, trzymać na ogniu 30 sek, zlać do garnka zostawiając 1 łyżkę. Dodać czosnek i imbir do gorącego oleju na patelni, mieszając smażyć 15 sek, wlać cienkim strumieniem alkohol, następnie wymieszane składniki sosu octowego, mieszając doprowadzić do wrzenia. Włożyć mięso, wymieszać z sosem, dodać szczypior, pokropić olejem sezamowym, zamieszać, podawać natychmiast.
Proporcje: dla 2-3 osób - jako danie główne, z ryżem i warzywami
 

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.