Herbata anyżkowa
Kategoria: napoje    Liczba porcji: 3    Czas przygotowania: 15 min.    Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Przepis:
Czajniczek do parzenia herbaty wyparzyć wrząca wodą.
Wsypać herbatę i wrzucić kawałek anyżu gwiazdkowego.
Czajniczek postawić na podgrzewaczu i ogrzewać suchą herbatę w czajniczku przez 2 minuty.
Skropić herbatę wrzątkiem (2 łyżki wody) i zostawić na czajniku lub podgrzewaczu na 3 minuty.
Wlać 1 filiżankę wrzątku i trzymać na podgrzewaczu 5 minut.
Dolać resztę wrzącej wody (2 filiżanki) i ponownie pozostawić na podgrzewaczu na 5 minut.
Wyparzyć filiżanki wrzątkiem i w ciepłe rozlewać herbatę.
Najlepiej smakuje lekko osłodzona miodem.
Uwagi:
Polecam szczególnie gorąco wszystkim miłośnikom herbat aromatyzowanych korzeniami .Udało mi się kupić anyż gwiazdkowy- badian i szybciutko użyłam go do aromatyzowania herbaty .Doskonała jako odmiana w świąteczne dni.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.