Halibut z Tagliatelle i sosem serowym
Kategoria: ryby i owoce morza    Liczba porcji: 2    Czas przygotowania: 45 min.    Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Przepis:
Zrobić macerat z łyżki oleju, 1 łyżki soku z cytryny, szczypty soli, szczypty mielonego pieprzu zielonego.
Wymieszać, polać rybę i zostawić na 30 minut w lodówce.

Nastawić osoloną z łyżka oleju, wodę na makaron.
W garnuszku rozpuścić łyżkę masła, dodać pokruszony serek i śmietankę.
Gotować na bardzo małym gazie aż serek się rozpuści.
Zaciągnąć rozrobioną w odrobinie zimnej wody 1 łyżeczką mąki.
Doprawić sokiem z cytryny, mielonym pieprzem.
Do gotującej się wody wrzucić makaron i ugotować al dente.
Odcedzić.
Włożyć do sosu, wymieszać.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła z łyżką oleju.
Rybę odsączyć z maceratu, obtoczyć w mące i smażyć na rumiano na maśle z obu stron (nie przejmować się tym, że masło się pieni w trakcie smażenia – rybka nabierze lekko orzechowego posmaku).
Podawać kładąc na talerzu porcję Tagliatelle z sosem, a na nim porcję ryby.
Do tego osobno surówka np. z pomidorów z ziołami.
Uwagi:
Ciekawe zestawienie smaków i kolorów .

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.