Hache wołowe
Kategoria: wołowina    

Składniki:
Przepis:
Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, pokrajać w kawałki. Włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem listków laurowych, gotować pod przykryciem na małym ogniu. Warzywa umyć, oczyścić, .opłukać, dodać do gotującego się mięsa. Równocześnie dodać obraną i opłukaną cebulę oraz listek laurowy. Ugotować do miękkości. Miękkie mięso i warzywa wyjąć z wywaru. Gdy mięso nieco przestygnie, oddzielić kości. Mięso razem z ugotowanymi warzywami zemleć dwukrotnie w maszynce. Dodać surowe białko i 2 łyżki posiekanego koperku lub naci pietruszki. Wymieszać starannie, przyprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować owalne wałki, zwężające się na obu końcach. Wałki spłaszczyć, ułożyć na niewielkiej blasze, skropić wywarem z mięsa. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min, ale nie rumienić. Ostrożnie wyłożyć łopatką na ogrzany półmisek, posypać posiekanym koperkiem lub pietruszką. Podawać z dodatkiem ziemniaków z wody (1-2 sztuki na porcję) i z buraczkami.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.