Gulasz wołowy z pieczarkami, papryką i ziemniakami
Kategoria: potrawy mięsne    Liczba porcji: 4    Czas przygotowania: 2 min.    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Wołowinę oczyścić z błon, pokroić w średniej grubości kostkę. Podsmażyć na gorącej oliwie na rumiano. Przełożyć do rondla.
Cebulę drobno usiekać i wrzucić do wołowiny. Zalać wodą tak by było jej jakieś 10 centymetrów ponad mięsem. Gotować na średnim ogniu ok. 1 godziny.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle na rumiano.
Paprykę pokroić w paseczki. Pieczarki i paprykę wrzucić do gulaszu. Dodać wody jeśli trzeba. Po 30 minutach dołożyć obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dusić aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, papryką mieloną, sosem sojowym. Zagotować.
Z mąki zrobić rumianą zasmażkę i zagęścić gulasz dodając tyle zasmażki ile będzie trzeba by osiągnąć pożądaną gęstość. Jeszcze raz zagotować i ostatecznie doprawić do smaku.

Podawać jako danie jednogarnkowe w miseczkach lub wydrążonych chlebkach. (Chlebkom trzeba ściąć wierzchy, wydrążyć tak by nie uszkodzić skórki i zapiec w gorącym piekarniku przez ok. 15 minut razem z ściętymi denkami).

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.