Grzanki ze śledziem
Kategoria: przekąski    

Składniki:
Przepis:
Śledzie namoczyć na 24 godz., oczyścić, odfiletować. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku (pół szklanki), odcisnąć. Śledzie i bułkę drobno posiekać lub zemleć w maszynce. Dodać żółtko, śmietanę, tartą bułkę i dokładnie utrzeć (masa powinna być gęsta). Bułkę lub chleb okrajać cienko ze skórki, pokrajać w prostokąty i skropić lekko mlekiem; 2 kromki bułki lub chleba przekładać masą śledziową. Z wierzchu obłożyć masą i posypać obficie utartym serem. Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Zapiekać kilka minut w mocno nagrzanym piekarniku. Gorące układać na okrągłym półmisku przybrane natką pietruszki i liśćmi jarmużu.
 

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.