Gruszki w occie
Kategoria: przetwory    Liczba porcji: 5    Czas przygotowania: 60 min.    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki.
Składniki zalewy (bez cynamonu) mieszamy w garnku i gotujemy, póki się cukier nie rozpuści.
Dodajemy wtedy gruszki i również zagotowujemy, póki gruszki się zeszklą-zmiana koloru, i zmiękną, ale krótko gotujemy, żeby nie były zbyt miękkie.
Następnie wyciągamy je na durszlak, usuwamy goździki (powodują czarne plamy podczas pasteryzacji).
Zalewę ponownie zagotowujemy, dodając cynamon, tylko dla zmiany koloru.
Przestygnięte gruszki przekładamy do słoików, zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 20-25 minut.
Po zagotowaniu, słoiki odwracamy do góry dnem.
Smakują wyśmienicie jako dodatek do zimnych przekąsek oraz jako dodatek do obiadu!
Smacznego!

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.