Grecka zapiekanka
Kategoria: zapiekanki    

Składniki:
Przepis:
Obrane, drobno posiekane cebule mieszamy z mięsem, dodajemy 3/4 szklanki wody i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż połowa płynu odparuje. Dodajemy łyżkę masła i dusimy, od czasu do czasu mieszając.
Po kilku minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, mieszamy i dusimy jeszcze 20 minut na małym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Ziemniaki obieramy, kroimy na bardzo cienkie plasterki. Połowę rozkładamy na dnie naczynia wysmarowanego łyżką masła, oprószamy solą i pieprzem.
Na warstwie ziemniaków rozkładamy masę mięsną, a na niej pozostałe ziemniaki. Posypujemy jeszcze solą i pieprzem.
Resztę masła stapiamy, mieszamy z mąką, rozprowadzamy mlekiem i mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Powstały sos mieszamy z rozkłóconym jajkiem i startym serem, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Polewamy nim potrawę i zapiekamy ją 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni C.
Podajemy z surówką z pora i ogórka kiszonego.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.