Golonka pieczona w garnku rzymskim
Kategoria: potrawy mięsne    Liczba porcji: 4    Czas przygotowania: 2 min.    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Golonkę umyć, oczyścić skórę.
Ostrym nożem ponacinać skórę w kratkę.
Z oleju, sosu sojowego, papryki, konfitury, pieprzu, majeranku zrobić pastę. Natrzeć nią mięso dobrze wcierając przyprawy w nacięcia i pod skórę. Zostawić na 12 godzin w lodówce.

Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim golonkę ze wszystkich stron, tak by się zarumieniła.
Garnek rzymski namoczyć na 15 minut. Ułożyć obsmażoną golonkę, podlać ½ szklanki wody. Włożyć liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, pokrojone w plastry cebulę, resztę marynaty, jabłko.
Wstawić garnek do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 100 stopni. Po osiągnięciu tej temperatury podkręcić na 180 stopni, a potem na 230. Piec 2,5 godziny.

Wyjąć golonkę z sosu. Sos można przetrzeć przez sito by zrobił się kremowy.
Golonkę przedzielić na porcje usuwając kość lub podać w całości.
Podawać z pieczywem, ziemniakami puree lub kluchami – jak kto lubi.
Uwagi:
Zamiast konfitury z gorzkich pomarańczy można użyć powideł śliwkowych lub miodu użycie konfitur lub miodu do marynaty nie powoduje wcale tego, że mięso jest słodkie. Taką golonkę można oczywiście piec w tradycyjny sposób ? trzeba ją tylko w trakcie pieczenia podlewać jak każde mięso.
Lubię pieczona golonkę ( nawet bardziej niż gotowaną ). Robiłam ją już różnie .Po bawarsku, ,, na dziko „ Tym razem sprawdziłam jak się sprawdzi Garnek rzymski .

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.