Galaretka z jabłek
Kategoria: desery    

Składniki:
Przepis:
Jabłka umyć, wykroić wszystkie uszkodzone części, pozostałe pokroić razem ze skórką i gniazdami nasiennymi na mniejsze kawałki i włożyć do rondla.
Na każdy 1 kg jabłek wlać 1/2 szklanki wody i gotować 30 - 40 minut, często mieszając, aż owoce całkowicie się rozgotują.
Następnie jabłka razem z płynem wlać do płóciennego woreczka. Woreczek zawiesić nad miską i zostawić na noc, aby ściekł sok. Soku nie należy wyciskać!!!, bo nie będzie klarowny!.

Do soku dodać cukier i gotować 30 minut w stalowym lub emaliowanym garnku, na małym ogniu, ciągle mieszając. Kropelkę soku wylewamy na porcelanowy talerzyk. Jeśli zakrzepnie tak, że można ją zdjąć w całości nożem, to gorący sok wlewamy cienką warstwą na półmisek i pozostawić do zakrzepnięcia.
Gdy zakrzepnie kroimy ją w sześciany, romby, prostokąty lub kwadraty i każdy kawałek obtaczamy w cukrze..

Możemy ją też wlać do foremek po czekoladkach lub do foremek na kostki lodu.
Jeśli chcemy galaretkę przechowywać dłużej, należy ją gorącą wlać do wyparzonych słoiczków, a gdy ostygnie zamknąć je.

Galaretka ta, ma kolor od jasnozłotego aż do ciemnoczerwonego w zależności od stopnia dojrzałości jabłek.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.