Galareta z ryby w foremkach
Kategoria: ryby i owoce morza    

Składniki:
Przepis:
Rybę sprawić, odciąć głowę i ogon, zdjąć filety z ośćmi, obciągnąć ze skóry, posolić, odstawić. Ugotować wywar ż warzyw i odpadków ryby, odcedzić, posolić, zmierzyć, zagotować. Filety podzielić na równe porcje (8 - 10 dkg), na wrzący wywar wkładać po kilka kawałków ryby, ugotować na brzegu kuchni (12-15 min.),rybę wyjąć ostrożnie i przytrzymując mięso ręką ostrożnie wyciągnąć ości. Przygotować foremki lub jednakowe filiżanki, dno zwilżyć nalać 1 łyżkę krzepnącej galarety, gdy zastygnie, ułożyć przybranie i porcję ryby, znów zalać kilkoma łyżkami stygnącej galarety; gdy przybranie przylgnie do galarety w filiżance, zlać resztę galarety, ostudzić. Przed podaniem każdą foremkę zanurzyć na sekundę we wrzącej wodzie, natychmiast wyjąć, podważyć galaretę" nożem odkrywając ją, wyłożyć na półmisek. Podawać z cytryną, octem, sosem majonezowym, sosem tatarskim i pieczywem.
 

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.