Filety z flądry na pieczarkach
Kategoria: ryby i owoce morza    Liczba porcji: 2    Czas przygotowania: 20 min.    Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Przepis:
Filet lekko osolić, posypać pieprzem i skropić sokiem z limonki (lub ½ cytryny) i zostawić w lodówce na 30 minut.
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na łyżce oleju i łyżce masła.

Rybę oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć filety z obu stron na rumiano.
Gdy ryba jest już usmażona dołożyć łyżkę masła i pieczarki z tłuszczem.
Chwilę dosmażyć na małym gazie by ryba przeszła smakiem pieczarek.

Podawać rybę ułożoną na warstwie pieczarek (odsączonych z tłuszczu).
Dodatkowo podać kawałki limonki lub cytryny do skrapiania ryby.
Jako dodatek podaję albo frytki albo ziemniaki puree (takie ze słodką śmietanką i polane odrobiną tłuszczu ze smażenia ryby) + surówka z kiszonej kapusty.
Uwagi:
Chrupiące filety z fladry – szybka , smaczna rybka.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.