Farsz z grzybów suszonych
Kategoria: potrawy z grzybów    Liczba porcji: 15    Czas przygotowania: 80 min.    Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Przepis:
Grzyby dokładnie płuczemy w dość dużej ilości letniej wody. Jeśli zachodzi potrzeba - grzyby płuczemy kilkakrotnie, by pozbyć się piasku i innych zanieczyszczeń.
Czyste grzyby zalewamy zimną wodą, stawiamy na małym ogniu i pilnujemy, by gdy zaczną wrzeć, woda się wzburzy i na powierzchni zbierze się brunatna piana, którą zbieramy łyżką cedzakową, by nie zalało nam kuchenki.
Dalej gotujemy grzyby do miękkości, co trwa mniej więcej 60 minut.

Gdy grzyby są miękkie, odcedzamy je dokładnie, a w przestudzonym wywarze grzybowym namaczamy pokrojoną na ćwiartki kajzerkę.
Podczas gotowania grzybów obieramy cebule, kroimy ją w kostkę i lekko (na jasnozłoty kolor) rumienimy na oleju.

Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy grzyby i namoczoną kajzerkę i jeśli masa jest rzadka dosypujemy (do maszynki) w miarę potrzeby tartą bułkę.
Zmieloną masę przekładamy na patelnię z przesmażoną cebulą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy masę dokładnie.
Jeśli masa jeszcze jest rzadka, stawiamy patelnię na maleńkim gazie i odparowujemy płyn z farszu, ciągle go mieszając aby nam się nie przypalił lub nie przywarł do dna patelni.

Gotowy farsz przekładamy do szklanej lub emaliowanej miski. Taki farsz przyda nam się do wykwintnych naleśników, krokietów, pasztecików, a także do uszek i to nie tylko wigilijnych.
Uwagi:
Smaczny farsz nie tylko do wigilijnych pierogów lub krokietów, bądź też wigilijnych uszek.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.