Fałszywe kulki krewetek
Kategoria: potrawy z warzyw    

Składniki:
Przepis:
Ziemniaki ugotować w łupinkach. Przestudzić, obrać skórkę, utłuc, przetrzeć przez sito. Wymieszać z marchwią, rzodkiewką, jajkiem, alkoholem, solą, pieprzem, cebulą dymką i mąką ziemniaczaną, ubić na jednolitą masę. Olej rozgrzać na średnim ogniu, sprawdzić temperaturę. Z masy formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść po kilka sztuk w gorący olej, smażyć na złoty kolor, osączyć z oleju. Smażyć pozostałe. Gorące kulki polać rozgrzanym słodko-kwaśnym sosem. Serwować jako danie główne lub podawać na gorąco z keczupem na przekąskę.
Proporcje: dla 4 osób - jako danie główne, z ryżem lub dla 8 osób na przekąskę
 

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.