Domowe gołąbki z grzybami
Kategoria: bożonarodzeniowe    Liczba porcji: 10    Czas przygotowania: 70 min.    Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Przepis:
Z kapusty wyciąć głąb, liście ostrożnie oddzielić.
W garnku zagotować wodę, osolić, wrzucać po jednym liściu, gotować 2 - 3 minuty.
Ostudzić, ściąć zgrubiałe nerwy.

Suszone grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokroić.

Ryż ugotować na półmiękko, cebulę zeszklić, dodać posiekane pieczarki i grzyby - udusić, zmieszać z ryżem, przyprawić (ja oprócz w/w przypraw dodaję przyprawę do gołąbków z firmy Apetita).
Zwinąć gołąbki, zalać bulionem, ugotować.

Mąkę przesmażyć na maśle, dodać koncentrat pomidorowy i bulion, zagotować.
Gołąbki zalać zasmażką i zapiekać 10 minut.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.