Domek serowy
Kategoria: desery    Liczba porcji: 15    Czas przygotowania: 40 min.    Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Przepis:
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodawać kolejno serki i dobrze wymieszać.
Rodzynki sparzyć najpierw we wrzątku, a następnie zalać na jakiś niedługi czas rumem (najlepiej przygotować je przed rozpoczęciem).
Na końcu wlać rum z rodzynek do masy serowej. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Najlepiej używać prawdziwych serków homogenizowanych, które mają bardziej stałą konsystencję niż np. Danio.

Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao i wymieszać.

Na foli aluminiowej rozłożyć ciasno połowę herbatników. W kształt prostokąta 3x7, szerszym bokiem herbatników po stronie 3.
Na pierwszą część herbatników wyłożyć kakaową masę. Na środku zrobić łyżką lekki rowek, w który wkładamy rodzynki.
Na wierzch rozkładamy pozostałą część herbatników. Na herbatniki kładziemy waniliową masę serową (na środek również można rozłożyć rodzynki albo inne bakalie).
Środkowy rząd herbatników ma być podstawą domku, dlatego przez folię zbliżamy boczne rzędy, tworząc trójkąt.
Całość mocno ściskamy i zawijamy folią. Z boku domku również trzeba mocno zawinąć folią, gdyż na początku masa serowa może trochę wypływać.
Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, albo na kilka godzin, żeby masa trochę stężała a herbatniki zmiękły.

Po schłodzeniu, przygotowujemy polewę.
Masło (ewentualnie margarynę) topimy w rondelku, dodając cukier i kakao. Całość mieszamy, a na końcu dosypujemy odrobinę mąki (można też pominąć).
Gdy składniki się połączą, odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
Polewamy przygotowany wcześniej i schłodzony domek serowy, a po wierzchu posypujemy np. wiórkami kokosowymi.
Odstawiamy jeszcze na pół godziny do lodówki i podajemy w kawałkach (najlepiej o grubości około 2cm).

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.