Delikatna ryba po grecku
Kategoria: ryby i owoce morza    Liczba porcji: 4    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Filety ryby przekroić na kawałki (ok. 5 cm).
Posolić, popieprzyć, oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie (4 łyżki). Odłożyć.

Cebulę pokroić w "piórka".
Na łyżce oleju zeszklić cebulę.
Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka).
Utarte warzywa zalać w garnku wodą i dusić 20 minut.
Włożyć ziele angielskie, liść laurowy.
Przełożyć do garnka cebulę.
Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem wg uznania. Dusić 10 minut.

W pojemniku lub słoju układać warstwami:
gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników.
Wierzchnią warstwę ma stanowić sos.
Zostawić na około 12 godzin by ryba przeszła sosem. Podawać na zimno.
Tak zrobiona ryba jest zdecydowanie lżejsza.

Można też robić wersję zupełnie bez smażenia.
Rybę ugotować w 2 szklankach wody. Odcedzić.
Tą wodę użyć do duszenia warzyw.
A cebulę zeszklić na suchej patelni. Jest to wtedy danie dietetyczne i spokojnie można je podawać osobom na diecie (nawet cebulkę można wyeliminować jak dieta jest bardzo ostra).
Uwagi:
Domownicy bardzo lubią Rybę po grecku . Jednak ze względu na duszenie warzyw na oleju nie wszyscy mogą ją jadać .Robimy więc czasem taką rybkę .

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.