Ciasto biedronka
Kategoria: ciasta    Liczba porcji: 25    Czas przygotowania: 30 min.    

Składniki:
Przepis:
Ciasto jasne:
zagnieć ciasto i włóż na 30 minut do zamrażalnika.

Ciasto ciemne:
żółtka utrzyj z cukrem, dodaj śmietanę, kakao i rozpuszczoną sodę. Ubij białka i delikatnie wymieszaj z resztą ciasta.

Ciasto jasne wyjmij z lodówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, delikatnie wymieszaj z ciastem ciemnym. Piecz ok. godziny w temp. 180 stopni.

Krem:
trochę więcej niż połowę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotuj. Mąki rozmieszaj w reszcie mleka. Dodaj do gotującego się mleka i na małym ogniu zagotuj, aż zgęstnieje. Ostudź. Utrzyj margarynę i po łyżce dodawaj budyń, aż powstanie puszysta masa. Możesz dodać owoce sezonowe, delikatnie wymieszaj lub zmiksuj.

Galaretkę truskawkową rozpuść w szklance wody i ostudź. Na ciasto wyłóż masę, owoce i biszkopty i zalej tężejącą galaretkę. Odstaw do zastygnięcia.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.