"Chrupki" ze skrzydełek kurczaka
Kategoria: drób    Liczba porcji: 2    Czas przygotowania: 45 min.    Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Przepis:
Ze skrzydełek odciąć krótkie części (końcówki). Obgotować na pół miękko (ok. 20 minut).
Wyjąć z wywaru. Ostudzić. Delikatnie wyluzować kości i chrząstki (nie szkodzi, że będą lekko przecięte byle nie rozpadały się na małe kawałki).
Zrobić pastę do nacierania z majonezu, ketchupu i przypraw. Natrzeć skrzydełka.

Na patelni rozgrzać olej. Smażyć skrzydełka na dużym gazie na rumiano, często je przewracając.
Mają być rumiane i chrupiące.

Ja robię je z zapasów – tzn jak gotuję zupę to skrzydełka wyjmuję po 20 minutach, luzuję kości, studzę i zamrażam.
Jak już mam odpowiednią ilość skrzydełek – wyciągam je, szykuję pastę i smażę.
W ten sposób nam obiad (prawie za darmo) i nie zmuszam nikogo do zjadania gotowanych skrzydełek (mnie nie odpowiada ta gotowana skóra).
Uwagi:
Lubię pieczone skrzydełka – nie lubię gotowanych .Ale co zrobić jak mam skrzydełka z wywaru ?

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.