Bukiet warzyw
Kategoria: potrawy z warzyw    Liczba porcji: 3    Czas przygotowania: 30 min.    Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Przepis:
Obrać ziemniaki.
Oczyścić kalafiora i podzielić na różyczki. Ułożyć w garnku z grubym dnem (szerokim), dołożyć pokrojoną w ćwiartki obraną pietruszkę i oczyszczony por.
Zalać wodą, lekko osolić i gotować ok. 30 minut szczelnie przykryte.

Pomidory pokroić.
Kukurydzę, groszek i fasolkę szparagową podgrzać w garnku sicie na parze. Odcedzić.
Na patelni zarumienić bułkę tartą – dodać masło i roztopić je - wymieszać.
Na dużym okrągłym półmisku ułożyć liście sałaty. Warzywa odcedzić.
Ułożyć na sałacie. Dołożyć pomidory.
Polać masłem z bułeczką.
Każdy nakłada sobie na talerz to na co ma ochotę. Oczywiście jeśli mamy więcej warzyw takich jak groszek cukrowy, brokuł, szparagi itp. tym lepiej.
Można podać dodatkowo dip majonezowo-śmietanowy o smaku ziołowym, zamiast polewać masłem z bułką tartą, albo i to i to ..

Dip zrobiłam z 2 łyżek miękkiej Fety + 3 łyżki gęstej śmietany kwaśnej + 2 łyżki majonezu + do smaku przyprawa do sałatek koperkowo-ziołowa Knorra.
Uwagi:
Taka zimowa wersja .

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.