Budyń z kalafiorów lub brokułów
Kategoria: potrawy z warzyw    

Składniki:
Przepis:
Przygotować formę budyniową, nastawić wodę. Kalafior opłukać, oczyścić, delikatną część głąba pokrajać w makaron, kalafior ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru, odcedzić, podzielić na małe "różyczki". Sporządzić ciasto: zagotować mleko z masłem, do mleka wsypać mąkę szybko ucierając powstające ciasto tak, aby nie było grudek; ciasto zestawić na słabo nagrzaną płytę i wysmażyć rozcierając łyżką aż zgęstnieje i stanie się przeświecające. Wtedy ciasto wyłożyć do miski i ucierać przez 20 min., dodając do gorącego ciasta po jednym żółtku. Ubić pianç, wyłożyć na ciasto, wmieszać lekko z ciastem i kalafiorem, dodać sól do smaku i masę budyniową wyłożyę do formy; formź zamknąę przykrywką i wstawię do garnka z wrzącą wodą. Budyń gotowaę na średnio nagrzanej płycie ľ godz. Ugotowany budyń wyjąę z formy, wyłożyę na okrągły półmisek, ponadkrawaę porcje i budyń polaę masłem rumienionym lub stopionym masłem i zrumienioną bułeczką. Podawać zaraz po wyjęciu z formy, bo to lekkie ciasto szybko opada stygnąc.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.