Barszcz czerwony z fasolą
Kategoria: zupy    Liczba porcji: 4    Czas przygotowania: 1 min.    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Grzyby namoczyć w szklance wody.
Mięso, oczyszczone warzywa (seler, pietruszkę, por), ziele angielskie, liście laurowe, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, pokrojone w plasterki marchewki, kostki bulionowe, czosnek, odcedzoną białą fasolę, odcedzoną i wypłukaną czerwoną fasolą włożyć do garnka.
Buraki obrać – 1,5 dużego buraka pokroić w słupki, resztę buraków przekroić na kawałki (ósemki).
Odcedzić grzyby i pokroić w paseczki. Grzyby i buraki włożyć do garnka.
Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 1,5 godziny.
Wyjąć mięso, seler, pietruszkę, por, buraki w kawałkach (te pokrojone w słupki zostają).
Doprawić barszcz mielonym pieprzem, maggi, włożyć obrane ze skórek i kości mięso.
Podawać posypany natką pietruszki. Jeśli ktoś chce może zaprawić zupę śmietaną lub doprawić sokiem z cytryny.
Uwagi:
Odmian barszczu jest pewnie tyle ile regionów kraju i gospodarstw domowych . Ten gotowany w moim domu z fasolą jest podobny do małopolskiego , z tym ,że ja nie dodaje kapusty i warzywa prócz marchewki wyjmuje z wywaru .

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.