Barszcz czerwony o smaku wiśniowym
Kategoria: zupy    Liczba porcji: 8    Czas przygotowania: 90 min.    Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Przepis:
Mięso, obrane warzywa, obrane i pokrojone na kawałki buraki, przyprawy (oprócz maggi), 1/3 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, papryczkę chilli, wiśnie – ułożyć w dużym, szerokim garnku i zalać wodą.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny (ma tylko lekko "mrugać").
Przecedzić wywar (jeśli trzeba to przez gazę).
Doprawić do smaku (np. maggie - ja używam Barszczu czerwonego Konrra. Jeśli doprawiamy inną przyprawą niż Barszcz czerwony to proponuję dodatkowo dodać odrobinę soku z cytryny który nie tylko lekko zakwasi barszczyk, ale i wydobędzie jego rubinowy kolor).

Mięso wyjęte z zupy obrać od kości. Usunąć skóry i chrząstki. Zmielić i użyć jako farsz np. do pasztecików które podamy do tego barszczu.
Uwagi:
Pomysł na barszczyk czerwony o lekko wiśniowym posmaku .

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.